Leader průmyslu v oblasti zdraví a Anti-Aging

Acai Berry - podrobnosti o ovoci Acai

09.03.2009 21:59

Acai je štíhlá palma, která dorůstá do výšky 15 až 30 m. Plody jsou velké 1 - 2 cm v průměru, rostoucí v trsech. Trsy dodahují váhy až 6 kg. Nezralé plody jsou zelené barvy a při dozrávání je barva tmavě purpurová. V její přirozené lokalitě pod stinným baldachýnem deštného pralesa, palma roste pomalu a plody produkuje za 4 až 5 let. Vyskytuje se převážně v brazilské oblasti Paraná a Amazonii, a to v nížinných záplavových oblastech podél řek, kde vytváří velké háje. Acai je ovoce z brazilského pralesa tmavě fialové barvy připomínající chutí a vůní lesní plody. Vitamíny, které se nacházejí v acai bobulích obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, C a E. Bohatý obsah vitamínů je doplněn vlákninou, bílkovinami, omega-3 a minerálními látkami, které lze najít také uvnitř ovoce. Draslík je nejhojnějším minerálem v acai bobulích. Ostatní druhy minerálů, jako je měď a mangan se nacházejí na vysoké úrovni. Anthokyanin, který slouží jako antioxidant, je nejvyhledávanější phytonutrient v acai bobulích.

Açaí palma je členem rodu Euterpe, který obsahuje 8 druhů palem rostoucích v tropické Střední a Jižní Americe, od Belize na jihu Brazílie a Peru, roste především v záplavových oblastech a bažinách. Rod je pojmenován po múze Euterpe z řecké mytologie. Euterpe jsou vysoké, štíhlé palmy roste do 15-30 m, s zpeřenými listy až 3 m dlouhý. Açaí rychle roste, a je pěstována pro své ovoce. Celosvětová poptávka po ovoce se rychle rozšířila v posledních letech, a nyní je açaí pěstovaná pro tento účel primárně.

Ovoce açaí palmy

Ovoce, malé, kulaté, černá-fialové peckovité ovoce asi 1 palce (25 mm) v průměru, podobný vzhledu a velikosti hroznů, ale s méně vlákninou, v rozvětvených střapcích roste 700 až 900 plodů. Ovoce má osiva velikosti kolem 0.25-0.40 palců (7-10 mm) v průměru. Zralé plody jsou hluboce purpurové barvy, nebo zelené, v závislosti na druhu açaí. Bobule se sklízejí jako potraviny. Šťáva a vláknina z açaí plodů (Euterpe oleracea) se používá v různých směsí šťávy, sodové vody a jiných nápojů. Açaí se stala populární v jižní Brazílii, kde je spotřebováno za studena jako açaí v míse.

Nutriční obsah

Většina výzkumů, týkajících se açaí je zaměřena na konkrétní freeze-sušenou formu označovanou jako Opti-açaí. Tento prášek ze sušeného ovoce a kůže obsahuje (na 100 g extraktu) 533,9 kalorií, 52,2 g sacharidů, 8,1 g bílkovin, 32,5 g, a celkové množství tuků. Sacharidů na porci zahrnuje 44,2 g vlákniny. Bylo také prokázáno, že obsahují (na 100 g): vitamin C, 260 mg vápníku, 4,4 mg železa a 1002 U vitaminu A, stejně jako asparagová kyselina glutamová acid; obsah aminokyselin byl 7,59% z celkové sušiny.

Obsah tuku açaí tvoří kyselina olejová (56,2% z celkového obsahu tuků), kyselina palmitová (24,1%) a kyselina linolová (12,5%). Açaí také obsahuje beta-sitosterol (78-91% z celkového množství sterolů).

Antioxidanty z açaí surovin

Srovnávací analýzou açaí bylo zjištěno, že mezispotřeba antioxidační potence u 11 odrůd zmrazené šťávy buničin, jsou bodově nižší než Acerola, mango, jahoda, a hrozny.

V sušeném ovoce a kůži bylo prokázáno, že obsahují antokyanů (3,19 mg / g), avšak antokyany představovaly jen asi 10% celkové antioxidační kapacity. Práškový přípravek rovněž obsahuje dvanáct flavonoid-podobných sloučenin, včetně homoorientin, orientin, taxifolin, deoxyhexose, isovitexin, scoparin, stejně jako proanthocyanidins (12,89 mg / g) a nízké hladiny resveratrol (1,1 μg / g).

Zpět

Vyhledávání

Copyright © 2009 SYNERGY leave a legacy. Všechna práva vyhrazena.